Kan ik mijn woning nu al overdragen aan mijn kinderen?

(19 april 2009)

Joost en Lidia lopen al een tijd rond met de gedachte hun woning te verkopen aan hun zoon Kees.
Ze hebben op een verjaardag wel eens horen vertellen dat dit voordelig kan zijn, maar weten niet precies waarom en of het waar is. Ze vragen het aan notaris Groen in Scheemda.

De notaris vertelt dat het vóór 1995 veel voorkwam dat ouders hun woning overdroegen aan hun kinderen, onder voorbehoud van vruchtgebruik. De kinderen werden daardoor eigenaar van de woning en de ouders hielden het recht om de woning te blijven gebruiken.

Tegenwoordig komt dit niet meer zo vaak voor. Dit heeft verschillende redenen. Vroeger werd door deze constructie voorkomen dat de ouders hun huis moesten "opeten" om de kosten van een verzorgingshuis te voldoen. Sinds 1996 is de bijdrage aan het verzorgingshuis niet meer afhankelijk van iemands vermogen, zodat deze reden verviel.

Daarnaast ontstonden er ook nog wat nadelen in de inkomstenbelasting. Zo verviel bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek voor de ouders die op deze wijze een vruchtgebruik verkregen en wordt het aandeel van de kinderen in de woning bij de kinderen jaarlijks belast met inkomstenbelasting in box III.

Tegenwoordig zal het niet in alle gevallen de moeite waard zijn om de ouderlijke woning over te dragen aan de kinderen. Ter besparing van belasting kan vaak beter een andere oplossing worden gekozen, zoals het doen van schenkingen op papier via de notaris.

Er zijn echter situaties denkbaar waarbij het nog steeds verstandig kan zijn de woning over te dragen aan de kinderen.
Graag kijken wij met u naar uw specifieke situatie, zodat wij u advies op maat kunnen geven.

Notariskantoor Groen
Torenstraat 15
Scheemda
Tel: (0597) 471020
info@notarisgroen.nl

Postbus 50
9679 ZH Scheemda
- Route

Openingstijden
ma-vr: 8.30 - 17.00

Avondspreekuur
(op afspraak)
17.00-19.00

Kwaliteitsrekening Notariskantoor Groen: NL40RABO 0382 6208 79