Appartement kopen

Appartement kopen? Hoe zit het met het dakterras, de berging en de VVE?
 

Het aantal verkochte appartementen zit in de lift.  Wat veel mensen niet weten, is dat er bij het kopen van een appartement andere dingen komen kijken dan bij het kopen van een huis. Hoe zit het bijvoorbeeld met de VVE? En hoort het dakterras wel echt bij de woning?

Het komt vaak voor in de grotere steden met weinig ruimte: het bouwen van appartementencomplexen. Wie in de stad wil wonen is vaak aangewezen op een appartement. Let bij de aankoop wel op wat tot het privé- gedeelte hoort en wat tot het gezamelijke gedeelte behoort.  De notaris kan hierbij helpen.

Dakterras

Je kent ze wel: die leuke dakterrassen die hier en daar op het dak van een ander appartement zijn geplaatst. Vaak in goed overleg met de benedenburen. Maar wat als je een woning koopt en denkt dat het erbij hoort, maar dit eigenlijk niet het geval is? Dan ben je of je dakterras kwijt of je draait op voor de kosten als de benedenburen opeens lekkage hebben.

Splitsingsakte

De notaris kan in een splitsingsakte de splitsingstekening bij het Kadaster wijzigen. Natuurlijk in goed overleg met beide buren. Hierin staan dan afspraken over gebruik en onderhoud van het dakterras. Zo loop je niet tegen onverwachte kosten aan en voorkom je teleurstellingen.

Dezelfde situatie kan zich voordoen bij bergingen of parkeerplekken. Zo kochten Tessa en Willem een appartement met berging van een oudere dame. De berging zat op de hoek. Iets waar Willem heel blij mee was in verband met het sleutelen aan zijn oude auto. Na twee jaar bleek dat de vorige bewoner tijdelijk van berging had geruild met de buren omdat ze zo slecht ter been was. De nieuwe bewoners van dat appartement hadden dat in het Kadaster gezien en wilden hun berging terug. Als Tessa en Willem met de oude buren langs de notaris waren gegaan, hadden ze officieel kunnen ruilen en de gewilde hoekberging gehouden.

Actieve VVE

Belangrijk bij het kopen van een appartement is ook de Vereniging van Eigenaren (VvE). Is die wel actief? Sinds 2005 moet een appartementencomplex namelijk een actieve VvE hebben, maar in veel gevallen zijn ze nog 'slapend'. Dit betekent dat als er iets aan vervanging toe is, bewoners zelf opdraaien voor de kosten. Vaak onverwachts. Aan een actieve VvE maak je maandelijks een bedrag over en wordt het periodiek onderhoud voor alle appartementen tegelijk geregeld. Door die collectiviteit betaal je vaak minder aan verzekeringen en onderhoud dan als je het alleen regelt.

Bellen bij de buren   

Bel dus voor het kopen van een appartement altijd even aan bij de buren. Niet alleen weet je dan wat voor vlees je in de kuip hebt, maar ook hoe het zit met dat dakterras of de berging. En vraag wat de status is van de VvE. Dit kan ook bij de verkoper of de makelaar. Voorkom onaangename verassingen.

Meer informatie of een persoonlijk advies?

Twijfelt u of u alles goed heeft geregeld? mr. Agna Groen geeft u graag een persoonlijk advies. Bel 0597-471020 voor het maken van een (vrijblijvende) afspraak.

© 2018 - 2025 Notariskantoor Groen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel